Sluishuis Amsterdam

  • 39,000 sqm

  • BIG
    Barcode Architects

SLUISHUIS is a zero-energy residential building of 39,350 sqm located on the IJ-lake in Amsterdam. Co-developed by BESIX RED and strong local partner VORM, and designed by the Danish Architects Bjarke Ingels Group (BIG) in collaboration with the Dutch BARCODE Architects, SLUISHUIS provides the IJburg district with a new architectural dimension.

Conceived as a fully integrated water program, the project offers Amsterdam a new living experience on and around water. Completely built on water, the cantilever construction (2 x 50-meter-long) features 442 energy-neutral apartments, a two-story underground carpark below water-level, houseboat lots, berths for pleasure crafts, catering facilities, as well as commercial areas. A wide range of services is also foreseen, contributing to the users’ wellbeing.

SLUISHUIS is also a reference project in terms of sustainability. The building offers energy-neutral apartments and integrates solutions adapted to tomorrow’s new ways of living, including the use of sustainable materials, geothermal energy, rainwater recycling, solar panels, heat recovery of water and used air.